Tandvleesontsteking en de behandeling ervan

Gezond tandvlees
De kleur van gezond tandvlees is roze, ligt strakgetrokken rond de tanden (de pocket, ruimte tussen tand en tandvlees, is 1-3mm) en bloedt niet bij aanraking tijdens poetsen of reinigen tussen de tanden.

Gingivitis
Ontstoken tandvlees is niet altijd duidelijk zichtbaar. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen (de pockets zijn 4-5mm). Ook een vieze smaak of een slechte kunnen duiden op ontsteking van het tandvlees. Ontstoken tandvlees geeft zelden pijnklachten.
Ontstoken tandvlees is te voorkomen en te genezen. Hiervoor is een goede mondhygiëne van belang. Bloedend tandvlees betekent dat er sprake is van ontstoken tandvlees.
Negeer dit signaal niet, maar onderneem actie om het tandvlees weer gezond te krijgen. De veroorzaker van ontstoken tandvlees is tandplak, wanneer dit te lang blijft zitten wordt het tandsteen. Om de ontsteking weer te genezen is het van belang de mond op een juiste manier schoon te houden. Hulpmiddelen bij het schoonhouden zijn (elektrische) tandenborstel, fluoride tandpasta, houten tandenstokers, ragers, een tongschraper en eventueel floss.

Bij de behandeling van gingivitis zal een gebitsreiniging plaatsvinden. Tandsteen wordt verwijderd en er wordt een voor u passend advies worden gegeven wat betreft reiniging tussen de tanden. Na de gebitsreiniging zal worden besproken op welk termijn u het best terug kunt komen voor onderhoud en eventueel extra bijsturing.

Parodontitis
Tussen de tanden en het tandvlees bevindt zich een diepere ruimte, de zogenaamde pocket (>6mm). Een ontsteking van het tandvlees kan zich in de diepte uitbreiden naar het kaakbot. Op dat moment is er sprake van parodontitis: een vergevorderde ontsteking van het tandvlees waardoor de steunweefsels rondom een gebitselement worden aangetast. Kaakbot wat is afgenomen, groeit niet meer terug! Daarom is het van belang dat parodontitis in een vroeg stadium wordt behandeld.

Hoe meer afbraak rondom een gebitselement, hoe meer tandplak in de diepte kan achterblijven. Wanneer de tandplak langere tijd blijft zitten wordt het hard. Dit kan zowel boven als onder het tandvlees gebeuren. De harde tandplak is tandsteen geworden.
Het tandsteen kunt u zelf niet meer verwijderen. Een professionele reiniging is nodig om het onstekingsproces te stoppen en het ruwe tandsteen rondom de gebitselementen te verwijderen. Als dit is verwijderd, voelt het oppervlak weer glad aan waardoor u met de juiste zelfzorg het tandvlees weer strakker rondom de gebitselementen kan laten trekken.

Behandeling van parodontitis zal een uitgebreider traject zijn dan het hierboven beschreven voor gingivitis. U komt allereerst voor het maken van een parodontiumstatus (een overzicht van alle pockets uitgebreid genoteerd in ons systeem). Vervolgens komt u in een aantal sessies voor reinigen van een deel van het gebit (eventueel onder verdoving). Drie maanden later wordt opnieuw een status gemaakt, de herbeoordeling. Hierin bespreken we samen het resultaat en bekijken we of er nog plekken zijn die extra aandacht nodig hebben. Aan de hand van het resultaat tijdens de herbeoordeling wordt een nazorg-traject opgestart, waarin u bijvoorbeeld 2, 3 of 4 keer per jaar terugkomt om de ontsteking onder controle te houden.

Mondhygiënist voor kinderen

Met de verzorging van het gebit kunt u niet vroeg genoeg beginnen. Al vanaf het eerste tandje is het van belang om goed te poetsen. Bij kinderen gebeurt er immers een hoop in hun mond: doorkomende melktanden, wisselende tanden en misschien wel een beugel. Onaangename problemen zoals kiespijn, gaatjes of tanderosie wilt u natuurlijk niet voor uw kind. Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kan deze problemen voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen!

Wat veel ouders niet weten is dat voor kinderen tot 18 jaar de bezoeken aan een mondhygiënist worden vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Ook hierbij geldt dat er geen verwijzing van een tandarts nodig is. Mocht u als ouder graag tips krijgen over het verzorgen van het gebit van uw kind, mag u altijd een afspraak inplannen.

Slechte adem

Het belangrijkste om van een slechte adem af te komen, is door uw mond te voorzien van de juiste mondhygiëne. Dit doet u door uw gebit tweemaal daags door op een juiste manier te poetsen met fluoridetandpasta. Nadat uw tanden goed schoon gepoetst zijn, kunt u als vervolg de tong schoon houden met een tongschraper en de plekken tussen uw tanden te reinigen met stokers of ragers. Daarnaast kunt u gebruik maken van mondspoeling om slechte adem te verhelpen.

Een bezoek aan de mondhygiënist kan tevens helpen bij het voorkomen van een slechte adem. De mondhygiënist reinigt plekken van uw gebit die u zelf lastiger of niet kunt reinigen. Bovendien krijgt u instructies en tips hoe u uw gebit het beste schoon en gezond kunt houden.